Writer’s block 1 – musical in de maak

Het helpt niet als ze je vorige boek goed vonden. Of mooi. Of dat ze ervan moesten huilen. Jij bent allang weer bezig met een nieuw boek. Dat niet lukt, wat je ook probeert. Een jaar lang hele dagen achter de computer, mailtjes beantwoorden, proberen te schrijven, nog meer proberen te schrijven, alles weer weggooien en opnieuw beginnen. Geen tijd voor vrienden, geen tijd voor sport, geen tijd voor leuke dingen. Je moet schrijven, of in elk geval achter de computer zitten om het te proberen. Straks komen ze erachter dat je eigenlijk helemaal geen schrijver bent. Of dat je uitgeschreven bent.
En dan eindelijk een golf waarop je wordt meegesleurd. Zoveel deadlines en plannen tegelijk dat je niet meer kunt nadenken over hoe het verder moet. Alleen nog maar schrijven.

Gisteren ging ik naar Zwolle voor een ontmoeting met uitgever Aukelien Wierenga en Lee Ann Vermeulen (singer/songwriter) en Rob Vermeulen (basgitaar). We gaan een groep-8-musical maken bij mijn nieuwe meidenboek. ‘Kun je alvast een paar liedjes maken?’ had Aukelien gevraagd. Dus ik had snel drie liedjes gemaakt. En Lee Ann had thuis meteen even een liedje op muziek gezet en ingezongen. Ze liet het me horen midden in het sjieke restaurant van hotel Wientjes (‘je moet die telefoon wel vlak bij je oor houden’) en het was geweldig. Het was echt musical. Wat niet verwonderlijk is, want Lee Ann komt uit de musicalwereld. En Rob heeft een musicalschool.
‘Kunnen jullie ook rock ’n roll?’ vroeg ik, en Rob zei dat rock ’n roll zijn middle name was, en ze verzonnen ter plekke de rock ’n rollmuziek bij een liedje dat ik had gemaakt.

Geen tijd meer voor writer’s blocks. Ik moet aan het werk.

Delen: