Topnerd (2)

Het duurde veel langer dan ik gedacht had, en het was veel moeilijker. Dat kwam natuurlijk omdat ik er helemaal geen verstand van had, van natuurkunde en biologie, van astronomie, scheikunde of wiskunde. Voor het eerst in mijn leven had ik spijt van mijn vrolijke vakkenpakket op de middelbare school (zeven talen en geschiedenis). Het kwam ook omdat ik me nooit echt verdiept had in het ontstaan van het heelal of in de evolutietheorie. Maanden en maandenlang heb ik alleen maar gelezen. Over Darwin, over evolutie, over de oerknal en het heelal, over zwarte gaten en dino’s en planeten. Cees Dekker en ik gingen dit boek samen schrijven, en hij weet alles over evolutie en over het heelal, maar het zou wel handig zijn als ik ook een zekere basiskennis zou hebben.
Maar er was meer. We moesten erachter zien te komen hoe we dit boek zouden opzetten – een vrolijk, humoristisch, avontuurlijk boek mét allemaal feiten en interessante weetjes, een boek waarin je (christelijke) kinderen iets meegeeft over het bijzondere ontstaan van het heelal en van het leven op aarde, over dat je niet bang hoeft te zijn voor de ontdekkingen van de wetenschap, en over dat je de wetenschap serieus kunt nemen en tegelijk kunt geloven in God, als de grote Maker.

Het was lastig. Maar ineens had ik het! Ineens wist ik precies hoe het moest! Ik begon te schrij –
O wacht. Nee. Zo ging het niet.
Het was een zwaar, moeizaam proces, en een half jaar geleden speelde ik met het idee om het op te geven. En die gedachte was bijzonder aantrekkelijk. Het boek vrat aan me. Het sloop mijn slaap binnen, het hield me bezig als ik zwom, als ik kookte of de vloer dweilde, en ik had nergens meer tijd en aandacht voor (ik zou de trap eens moeten verven, dacht ik. Of: ik zou de auto van binnen schoon moeten maken, en van buiten eigenlijk ook. Of: moet ik niet eens wat aan de tuin doen?).
Maar ik dacht: al wordt het het laatste boek dat ik schrijf, al doe ik er een jaar langer over, dit boek komt er.
Nog twee weken!

(klik op de afbeeldingen om ze te vergroten)
tt1

tt2

tt3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt je hier opgeven voor het symposium en de boekpresentatie.

Delen: