Read&meet en the Harlem Shake

Het is viereneenhalf uur met de trein, maar dan ben je ook ergens. Helemaal aan de andere kant van het land. In Goes organiseert de bibliotheek elk jaar een read & meet. Scholieren ontmoeten schrijvers. In een café. Dat is weer eens wat anders dan in de klas of in de bieb.
Ik krijg in café De Post drie VMBO-klassen van Pontes Bergweg op bezoek, en vertel ze over Eiland aan de horizon en Kampioen. De jongens doen me denken aan mijn eigen zoons. Groot en grappig en eerlijk, hoewel – soms meer beleefd dan eerlijk. (‘Hoe oud bent u eigenlijk?’ ‘Ik word dit jaar vijftig.’ ‘Wat?’ ‘ECHT waar? Ik dacht dat u dertig was of zo.’) De meesten houden niet zo heel erg van lezen. (‘Ik lees nóóit een boek.’) Maar ze schrijven wel. Een meisje laat me in de colapauze een gedicht zien dat ze op haar mobieltje gezet heeft. Heeft ze gemaakt heeft voor haar overleden vader. Een jongen vertelt dat hij rapteksten schrijft. Ze komen zomaar in zijn hoofd.

‘Kent u de Harlem Shake?’ vragen ze.
Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik daar nog nooit van gehoord heb. ‘Eén iemand gaat heel gek dansen, en dan even later gaat de rest ook allemaal dansen.’ ‘Wilt u een filmpje van ons zien dat we de Harlem Shake doen?’
Een van de jongens klimt op een barkruk, zodat hij bij mijn laptop kan, die bovenop een stoel op een tafel staat, en zoekt naar het filmpje dat ze een paar dagen eerder met de klas hebben opgenomen.


En daarna lees ik voor uit Kampioen. En na afloop eet ik met Rob Ruggenberg en Anna Woltz en Mirjam Mous en Theo Engelen alsof het heel gewoon is.

foto: http://bibliotheekoosterschelde.blogspot.nl/2013/02/read-meet-goes.html

Delen: