Kerstbonus

Niemand weet wanneer het gebeurt. Vóór sinterklaas of erna? Voor de kerst of vlak voor oudjaar? Eén keer per jaar hoor je als schrijver hoe vaak je boeken zijn uitgeleend in de bibliotheek. En op die dag (‘Lira!’ roepen we dan naar elkaar op Facebook) weten we wat onze kerstbonus is, want voor elk uitgeleend boek krijg je een paar cent. Kunnen we met het hele gezin naar de Chinees, of wordt het opwarmmacaroni? Kunnen we er de verwarmingsmonteur van betalen, of kunnen we beter een do-it-yourself-ketelschoonmaaksetje kopen?

Via een site waarvan je ieder jaar weer het wachtwoord vergeet (ik heb mezelf een paar jaar geleden een heel aardig mailtje gestuurd ‘beste Corien, je bent je wachtwoord natuurlijk weer vergeten, het is …..’, en dat bewijst keer op keer zijn diensten) kom je op de site van Lira, en zie je hoe vaak je bent uitgeleend. Hm. Al voor het zoveelste jaar minder dan het jaar ervoor, terwijl er in het afgelopen jaar tien boeken van mij bij zijn gekomen. Lezen de kinderen echt minder? Of komt het toch door de Bibliotheek Op School? Waarbij de uitleningen niet altijd via de computer verlopen, en de auteurs in dat geval ook geen leengelden krijgen.

Ik pak mijn rekenmachine erbij. En ik zie het Rice Stadion voor me, vol lezende kinderen. Bijna 47.000 kinderen zijn het, en ze hebben allemaal een boek voor hun neus.

De top 5:

  1. Kampioen: 2455 keer uitgeleend
  2. Juf in de pan: 2177
  3. Ren juf, ren! 2123
  4. Help! Red de juf! 2106
  5. Love you, miss you: 1882

 

 

 

En dan ook maar even de andere kant van de top 5:

  1. Lief jongetje: versjes en gebeden: 1 keer
  2. Een klein kindje: 4 keer
  3. Lief meisje: versjes en gebeden: 10 keer
  4. Onderweg naar Pasen: 18 keer
  5. Ik ga op reis: 19 keer
Delen: