geen terugplantgarantie

Geen nostalgische terugblikken of goede voornemens. Op deze laatste dag van 2012 moet ik het hebben over de kerstboom die onze stofzuiger liet ontploffen.
Een kerstboom moet minstens nieuwjaarsdag kunnen halen. En daar leek die van ons ook alleszins toe in staat. Hij zag er zo mooi uit, daar bij Tuinland. Niet zo’n treurig, iel boompje met hier en daar een zijtak, maar een mooie, stevige boom met een kluit, goed in de naalden, met een prachtige, lichtgroene gloed. ‘Geen terugplantgarantie’ stond erop. 

Geen terugplantgarantie?? Ze hadden er ‘geen kerstgarantie’ op moeten zetten, want we hadden hem nog geen dag in huis of de naalden begonnen te vallen. Terwijl hij zwaar was van het water en bij Tuinland gewoon binnen had gestaan.
Elke avond als de gordijnen dichtmoesten en een van de jongens per ongeluk of expres de boom aanraakte, ritselden ze naar beneden. De kerstballen gleden ’s nachts van de kale takken. We probeerden de kerstboom water te geven, maar het water stroomde meteen de pot weer uit. Het leek erop alsof hij zelf niet wilde. Als hij dan in elk geval de kerstdagen maar zou halen. De stofzuiger begon heerlijk te ruiken. Naar dennenbossen. En toen hield hij er zomaar mee op. Oververhit. Dat was de laatste druppel. Weg met de kerstboom.
De allerlaatste naalden vielen toen we hem van lampjes en ballen ontdeden en naar buiten smeten.

Delen: