Do’s and don’ts voor brugklasvaders

Tja, soms hebben recensenten helemaal gelijk. Je zou willen dat ze meegelezen hadden tijdens het schrijven, dat ze iets hadden geroepen voor het te laat was, nog beter, dat ze je redacteur waren geweest. Nu ligt het boek in de winkel, en er is niks meer aan te doen. Nooit meer.
Tenzij.
Tenzij het non-fictie is en je een tweede druk krijgt en je van je uitgever een pagina of drie mag toevoegen.

Recensent Rien van den Berg was in zijn recensie in het Nederlands Dagblad van 23 juli 2011 behoorlijk tevreden over Yeaaah! Brugklaspower, dat hij een ‘zelfhulpboek voor brugpiepers’ noemde.
Maar hij had wel een punt van kritiek.
‘In het boek staan hoofdstukjes als ‘alleen voor jongens’ (dat wel vooral door meisjes gelezen zal worden) en ‘alleen voor meisjes’ (andersom), en ook het hoofdstukje ‘alleen voor moeders’. Vaders ontspringen de dans, en dat is een lacune.’

Was ik nou echt de tips voor vaders vergeten? Het leek er wel op. Ik kon mezelf natuurlijk wel verdedigen door te zeggen dat dat komt omdat ik alleen zoons heb, en omdat mijn echtgenoot behoorlijk cool is, zelfs in hun ogen. Maar ik moest toegeven dat het een omissie was.
Gelukkig kon ik het in de tweede druk dubbel en dwars goedmaken, want er zijn inderdaad meer dan genoeg dingen die vaders niet zouden moeten doen. Of zeggen. Of dragen. Willeke Brouwerheeft een nieuwe tenenkrommende cartoon gemaakt. Met gepaste dankbaarheid draag ik de nieuwe verbeterde versie van Yeaaah! Brugklaspower dan ook op aan Rien van den Berg. En ik bedank al die meiden, oud en jong, die do’s en don’ts aangeleverd hebben. Brugklassers, plak deze tips op de scheerspiegel van je vader.

Delen: