Doe je moeder de groeten

Samen met een van mijn zoons ben ik op bezoek bij mijn moeder. ‘Wat een mooi haar heb je,’ zegt ze.
‘Zit in de genen,’ zegt mijn zoon bescheiden. Hij heeft een paar dagen geleden de tondeuse over zijn hoofd gehaald.
‘Jouw haar,’ zegt ze hoofdschuddend tegen mij, ‘ik snap niet dat ze je zo weg laten gaan. Heeft niemand je haar gedaan?’
‘Nee,’ zeg ik. ‘Ik hoopte dat u het zou willen doen.’
Mijn moeder vindt het heerlijk om haar vingers door mijn haar te halen en om het te vlechten.
‘Is zij je vriendin?’ vraagt ze een paar keer aan mijn zoon.
‘Nee, ze is mijn moeder.’
We lezen uit de kinderbijbel en mijn moeder zingt ere zij God en de herdertjes lagen bij nachte. En dan gaan we een eindje wandelen door de troosteloze wintertuin. Hoedje van papier zingen we, en één twee in de maat anders wordt de juffrouw kwaad. Mijn moeder loopt met ferme pas tussen ons in.
‘Doe de groeten aan je moeder,’ zegt ze tegen mijn zoon. ‘Als je het durft.’

Delen: