Supersem! is actieprentenboek van christelijke kinderboekenmaand. Een interview met Corien en illustratrice Willeke Brouwer. Door Sophia Geuze (Nederlands Dagblad, 21 september 2005). 
Kinderboekenschrijfster Corien Oranje woont in Indonesië. Illustratrice Willeke Brouwer woont in Nederland. Samen maakten ze het actieprentenboek ‘Supersem!’ voor de christelijke kinderboekenmaand. Corien oranje verzon het verhaal over Sem die in zijn fantasiewereld zijn oudere broers de baas is. Willeke Brouwer gaf het verhaal van Corien kleur en vorm.Wat was jullie eerste reactie toe je werd gevraagd het prentenboek voor de christelijke kinderboekenmaand te maken?
Corien: Wat een eer! En mijn tweede reactie was: Help! Waar moet ik over schrijven?
Willeke: Wat stoer en wat leuk, maar ook ‘wanneer moet het af?’.

Het thema van de christelijke kinderboekenmaand is wonderlijk. Hoe ben je op Supersem! gekomen?
Corien: Ik heb een heel aantal wonderlijke verhalen geschreven. Een verhaal over een varkentje dat veel liever een vogel wil zijn. Een verhaal over een jongetje dat naar de maan reist. En Supersem!

Je haalt vaak inspiratie uit krantenberichten. Was dat bij Supersem! ook zo?
Corien: Ik denk dat ik onbewust geïnspireerd ben door mijn kinderen. Die gaan vaak niet echt zachtzinnig met elkaar om. Maar als er echt iets aan de hand is, komen ze voor elkaar op.Hoe ging de samenwerking tussen jou en Willeke?
Corien: Ik heb Willeke alle verhaaltjes gestuurd die ik geschreven had, en samen met Aukelien van uitgeverij Columbus heeft ze toen de meest geschikte uitgezocht. Ze heeft toen een aantal schetsen gemaakt van hoe zij zich Sem voorstelde.

Hoe maak je illustraties bij het werk van een ander?
Willeke: Tekenen is gewoon werken. ’s Ochtends zit ik op tijd achter de tafel en ga ik aan de slag. Met wachten op inspiratie krijg je geen boek klaar. Als een verhaal goed geschreven wordt, gaat alles vanzelf.

Je hebt vaker werk van Corien geïllustreerd. Past haar stijl bij jou?
Willeke: Corien schrijft met veel gevoel voor humor, dat werkt heerlijk. Ik denk dat het een voordeel is dat we allebei ondeugende kinderen hebben, ik herken veel in haar teksten.

Vind je het belangrijk dat een schrijver zich in jouw illustraties herkent?
Willeke: Ja, zeker bij prentenboeken moet je het samen eens zijn over de tekst èn de tekeningen. Als ik zou merken dat een schrijver mijn schetsen maar niks vindt, denk ik niet dat ik iets moois zou kunnen maken. Bij het boek Slaappoeder kreeg ik achteraf een foto te zien van de kinderen van Corien. Ze leken verbazend veel op mijn tekeningen.

Wat vind je het moeilijkst bij illustreren?
Willeke: Een geheel van het boekje maken. Alle plaatjes moeten bij elkaar passen. Als Supersem op pagina 3 zijn zwaard in zijn linkerhand heeft, moet dat ook op pagina 20 nog zo zijn.

Is Sem zoals jij hem in je hoofd had?
Corien: Ja, Sem lijkt heel erg op de Sem die ik in mijn hoofd had. Ik zou hem alleen nooit kunnen tekenen.

Supersem wordt een piraat. Heb je er bewust voor gekozen geen doodshoofden af te beelden?
Willeke: Onze uitgeefster Aukelien gaf aan dat sommige mensen moeite hebben met doodshoofden. Ik wil graag dat iedereen van Supersem! kan genieten. Ik had voor de tekeningen helemaal geen doodshoofden nodig.

Je maakt in het boek veel gebruik van herhalingen?
Corien: Kleine kinderen houden van herhalingen. Het geeft ze een gevoel van herkenning en veiligheid. En ze kunnen herhalingen al heel snel zelf voorlezen.

Hoe is het bevallen een prentenboek te maken?
Corien: Ik vind het heel erg leuk om een prentenboek te schrijven. Het is zo leuk om rond te lopen in de wereld van een peuter of kleuter, waarin alles open ligt en alles kan, waar fantasie en werkelijkheid moeiteloos in elkaar overgaan. Ik heb meer prentenboekverhalen geschreven. Bij één van die verhalen heeft een illustrator zelfs prenten gemaakt. Maar we weten nog niet of het ook uitgegeven gaat worden.

Illustreer je liever prentenboeken of leesboeken?
Willeke: Prentenboeken vind ik het allerleukst. Grote vellen papier op tafel, alle kleuren die je in de kast hebt en dagen achtereen met je fantasie bezig zijn. Ik ben bij zulke grote opdrachten ook helemaal vrijgesteld van het huishouden. Van mijn man mag ik elke dag prentenboeken maken, want hij wil huisman worden.

Wat vinden jullie van het liedje dat Elly Zuiderveld bij het boek maakte?
Corien: Geweldig. In de ogen van mijn zoons ben ik ineens een supercoole moeder, omdat Elly (de echte, die van Rikkert!) dat liedje gemaakt heeft.
Willeke: Ik draai het al een tijdje lekker hard in mijn atelier tijdens het tekenen. De rest van het gezin is niet te spreken over het volume.

Werken jullie binnenkort weer samen?
Willeke: Dat ligt aan onze uitgever, maar ik denk van wel. Ik vind Corien een heerlijke schrijfster.

Meer informatie over het boek Supersem! vind je hier.

Meer informatie over Willeke Brouwer kun je vinden op haar website: www.willekebrouwer.nl