bedankt, 51.469 kinderen!

‘En wat voor werk doe je?’ vraagt de fysiotherapeute waar ik ben vanwege een hernia die ik heb weten te combineren met een runner’s knee.
‘Ik schrijf,’ zeg ik.
‘Dus je zit veel achter je bureau.’
‘Ja, en daarom MOET ik blijven hardlopen! Dus. Kan ik hardlopen met die knie? Ik bedoel, met die hernia ging het wel, maar die knie, dat doet echt serieus pijn. Behalve als ik mijn been opzij slinger, zodat ik hem niet hoef te buigen. Maar dat rent zo ongemakkelijk.’

Oké, vóór ik naar de manueel therapeut ga nog even een blogje. Want ik kreeg bericht van Lira, de organisatie die bijhoudt hoeveel boeken er zijn uitgeleend, dit jaar. En ik ben blij, ook al zou ik nog blijer zijn als ik gewoon kon hardlopen. Want tussen juli 2018 en juli 2019 hebben meer dan 51.000 kinderen mijn boeken geleend. Een heel Sun Bowl Stadion vol lezende kinderen. En dat is heel passend, want het Sun Bowl is toevallig ook in 1963 gebouwd, net zoals ik, en kijk, zie je al die in oranje gehulde mensen? Dit is mijn stadion.
Dus elke dag in het afgelopen jaar zijn er 141 kinderen naar de bibliotheek gegaan om een boek van mij te lenen. Nee, wacht, het zijn er meer. Want mijn boeken staan ook in de schoolbibliotheken. En daar worden de uitleningen meestal niet bijgehouden. Dat is jammer, want per uitlening krijg je toch een paar cent.

De absolute verliezer dit jaar is dit boek, met maar 1 uitlening.

 

 

 

 

 

 

 

En het is een terechte verliezer. Kinderen vragen mij tijdens schoolbezoeken regelmatig: ‘Wat is uw slechtste boek?’
‘Lief meisje,’ zeg ik dan. ‘En lief jongetje. Staan allemaal gedichtjes in voor als er een baby geboren is. En plaatjes van beertjes en konijntjes. Moet je echt niet lezen.’ Dat zijn de kinderen dan ook zeker niet van plan. Dus ik heb mezelf in de voet geschoten, hier. ‘En uw beste boek?’

Hierbij de top 10 (in tamelijk willekeurige volgorde). Waarbij ik het heel interessant vind dat juf Fiep het zo goed heeft gedaan vergeleken bij de andere boeken die ik geschreven heb. Dat komt volgens mij voor een deel omdat kinderen in groep 3/4 nog vaak met hun ouders naar de gewone bibliotheek gaan. O ja, en omdat het superleuke boeken zijn natuurlijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen: