als woorden snoepjes waren

Ik zag in de bibliotheek een meisje staan aarzelen bij twee boeken. ‘Is dit wat, denk je?’ vroeg ze aan haar moeder, en ze wees op Het geheim van de ruilkinderen.
‘Jaaa!’ riep ik, want het was een boek van Wieke van Oordt. ‘Die is van Wieke van Oordt, dat is een superleuk boek! Trouwens, deze heb ik geschreven.’ Ik wees haar op ‘Paard ontsnapt’, dat ernaast lag.
Het meisje keek geschrokken op, en pakte de twee boeken. En legde ze snel terug toen ze dacht dat ik niet meer keek, maar ik zag het heus wel.
Ik begreep dat dit niet de manier was om ervoor te zorgen dat kinderen mijn boeken gingen lenen, of die van Wieke. Sindsdien beweeg ik me op slinkse wijze door de bibliotheek. Ik vis Tropisch complot of Zoenen met een beugel onderuit een stapel en zet ze frontaal neer, op ooghoogte. Ik zet Truth or dare van Wieke ernaast.

Elk jaar in december krijgen alle schrijvers een mailtje van de bibliotheken. Daarin staat hoe vaak je boeken het afgelopen jaar zijn uitgeleend. Dat is natuurlijk wel heel erg leuk om te weten. O, denk ik dan. Ik moet meer boeken schrijven over juf Fiep! En over paarden! En boeken zoals Kampioen.
O, denk ik dan. De misdaadmonsters zijn al een beetje oud. Die boeken zijn zo oud dat ze kapot zijn gegaan en dat de bibliotheek ze aan het wegdoen is.

Je kunt tot je 18 jaar bent gratis boeken lenen in de bibliotheek. Maar weet je dat een schrijver geld krijgt voor ieder uitgeleend boek? Een piepklein beetje geld, maar toch. Heel veel piepkleine druppeltjes slagroom zorgen samen toch voor een lekkere slagroomtaart.
Beste achtenveertigduizend jongens en meisjes die het afgelopen jaar naar de bibliotheek zijn gegaan en een boek van mij hebben geleend, superbedankt! Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben.
Ik ga meer mooie boeken schrijven, het komende jaar.

Snoepjes
als woorden
snoepjes waren
zou een boek
een pot met
toverballen zijn
een grote zak
gemengde drop
zwartwitjes, winegum
dubbelzout
of zoet
of zuur,
al naar gelang –

als woorden
snoepjes waren
was de bieb
een gratis
zelfschepparadijs
de boekwinkel
een snoeppaleis

als woorden
snoepjes waren
was ik
moddervet

Corien Oranje

Delen: