Fries kampioen

Verdraaid nog aan toe, ben ik net jarig op de dag dat Olivier van de Voort van plan is heel Friesland te verslaan tijdens de Friese Zomerkampioenschappen in Drachten. Ik moet erbij zijn, ik moet zien hoe hij een heroïsche poging gaat doen om Jelmer te verslaan, die 22 is en die de jaren hiervoor overall kampioen werd, en die een inschrijftijd heeft die 2 seconden onder die van Olivier ligt. Maar je kunt moeilijk weglopen van je eigen feestje als je 50 wordt. En dus volgen we de wedstrijd via livetiming, zodat het net is of we er toch allemaal bij zijn.

Olivier mag niet teveel geven, want hij moet zijn krachten sparen voor de wereldkampioenschappen in Canada, deze zomer. Dit is alleen maar een trainingswedstrijd. Gewoon leuk, omdat het zijn oude vrienden zijn, omdat het in Friesland is, omdat dit de allerlaatste Friese zomerkampioenschappen zijn.
Maar hij kan het niet laten. Hij zwemt gewoon zoals altijd. Hij danst door het water, hij bewaart zijn krachten voor de eindsprint, en hij verslaat ze. Allemaal.
Dat hij daarbij een nieuw Nederlands record (en een officieus nieuw wereldrecord) zwemt in de klasse van zijn handicap is van minder belang. Hij is de snelste van heel Friesland. Hij krijgt de hymne. En de bloemen.

‘Olivier van de Voort verrassend kampioen 200 m rug.’

De dag erna ben ik erbij als hij wint op de 100 meter rugslag en de 100 meter vlinderslag. Niet te stoppen, al voor het derde jaar op rij (zie foto – 2011, 2012, 2013)

Kampioen, het boek over Oliviers weg terug naar de zwemtop, is een van de kerntitels voor de Kinderboekenweek 2013!! Supercool.

Delen: